Termeni si Conditii

TERMENI SI CONDITII

 

Preturile produselor sau serviciilor afisate pe site-ul nostru contin TVA (Taxa pe Valoare Adaugata) in cuantum de 24%.

Una din modalitatile de plata este cea de RAMBURS. Plata RAMBURS se face la primirea coletului de catre dumneavoastra prin intermediul curierului.

O a doua optiune este Plata online prin PayU este rapida si, mai ales, sigura, testata si recomandata de alti cumparatori.

 

Termeni 
Termenii si conditiile generale se vor aplica tuturor vanzarilor de bunuri de catre SC GPRO&Brands SRL  prin intermediul magazinului online www.princesstraveller.ro, catre cumparator. 
Astfel, urmatorii termeni vor insemna: 
Cumparator - persoana fizica sau juridica, care emite o Comanda. 
Vanzator - Societatea comerciala SC GPRO&Brands SRL, cu sediul in Baia Mare, Str. Branduselor nr.75, CUI RO 27907851, Nr. Inreg.:J24 /26 /2011

Bunuri - Orice produs, inclusiv documentele mentionate in comanda, care urmeaza a fi furnizate de catre Vanzator, Cumparatorului 
Comanda - document electronic prin care Vanzatorul este de acord sa livreze Bunurile, iar Cumparatorul este de acord sa le primeasca si sa faca plata acestora. 
Contract - O Comanda confirmata de catre Vanzator. 
Drepturi de proprietate Intelectuala - dreptul de autor si drepturi in natura de autor, drepturile de baza de date, drepturi de proiectare, drepturi de model, patente, marci inregistrate si inregistrari ale numelor de domenii pentru oricare din cele de mai sus.
Specificatii - toate specificatiile si/sau descrierile Bunurilor asa cum sunt precizate in Comanda.

 

 

2. Documente contractuale
Prin lansarea unei comenzi electronice sau telefonice pe site-ul anterior mentionat, Cumparatorul este de acord cu forma de comunicare (telefonic sau e-mail) prin care Vanzatorul isi deruleaza operatiunile. 
Comanda va fi compusa din urmatoarele documente, in ordinea importantei: 
a. Comanda (impreuna cu mentiunile clare asupra datelor de livrare si facturare) si conditiile sale specifice 
b. Specificatiile Cumparatorului (acolo unde este cazul) 
c. Termeni si conditii 
Daca Vanzatorul confirma comanda, acest lucru va implica o acceptare completa a termenilor Comenzii. Acceptarea comenzii se considera finalizata atunci cand exista o confirmare verbala (telefonica) sau electronica (e-mail) din partea Cumparatorului. Vanzatorul nu considera in nici un moment o comanda neconfirmata ca avand valoarea unui Contract. Prezentul Contract intra in vigoare la confirmarea Comenzii de catre Vanzator. Confirmarea se face telefonic sau electronic (e-mail).

 

 

3. Dreptul de proprietate intelectuala (DPI) 
Cumparatorul intelege dreptul de proprietate intelectuala si nu va dezvalui unei terte parti sau va face publice (pe internet sau media), nici una dintre informarile primite de la Vanzator. De asemenea, numele produselor, precum si insemnele grafice sunt marci inregistrate in proprietatea producatorilor (PRINCESS TRAVELLER) si nu pot fi preluate, copiate sau folosite, fara acordul scris al proprietarului. Orice semnalare a incalcarii drepturilor de autor se va face in scris, pe email la luiza.dragomir@gpro.ro.

 

4. Facturare
Pretul, modalitatea de plata si termenul de plata sunt specificate in Comanda. Vanzatorul va emite catre Cumparator o factura pentru Bunurile livrate, obligatia Cumparatorului fiind sa furnizeze toate informatiile necesare emiterii facturii conform cu legislatia in vigoare.

Toate preturile produselor puse la vanzare pe site-ul www.princesstraveller.ro contin TVA.

 

 

5. Livrare 
Vanzatorul se obliga sa expedieze Bunurile in sistem de curierat catre Cumparator, in reteaua curierilor Fan Courier, Dragon Star sau orice alt curier cu care vanzatorul va avea relatii contractuale. Comenzile mai mari de 500 RON beneficiaza de transport gratuit, cele cu valori mai mici de 500 RON urmand a primi confirmarea si evaluarea costului de transport telefonic sau pe email, conform datelor de contact furnizate de cumparator la crearea contului pe site-ul www.princesstraveller.ro.

 

6. Transport - Ambalare 
Vanzatorul se descarca de riscurile si responsabilitatile asociate cu Bunurile in momentul predarii acestora catre societatea de curierat intern cu care Vanzatorul colaboreaza sau catre reprezentantul Cumparatorului. Vanzatorul va asigura ambalarea corespunzatoare a Bunurilor si va asigura transmiterea documentelor insotitoare.

 

 

7. Acceptare 
Acceptarea va fi facuta atunci cand Bunurile sunt conforme cu caracteristicile mentionate in Comanda, sau conform altei intelegeri stabilite intre Vanzator si Cumparator. (schimbare a produselor, etc)

 

 

8. Garantii

Toate produsele comercializate de catre site-ul www.princesstraveller.ro beneficiaza de conditii de garantie conforme legislatiei in vigoare si politicilor comerciale ale producatorilor. Produsele sunt noi si provin din surse autorizate de producator.

Cumparatorul poate returna orice produs in 10 zile (cu exceptia Art.10 din OG 130/2000) si vanzatorul este obligat sa-i returneze banii in maxim 30 de zile. 

Garantia este de 2 ani pentru defectele de fabricatie. Produsul aflat in garantie se trimite la sediul firmei GPRO&Brands si conform legii produsul se preda cumparatorului in termen de 15 zile de la primirea lui. 

Daca intampinati probleme legate de o comanda, probleme care nu par a putea fi rezolvate prin email sau telefon cu reprezentantul de vanzari GPRO&Brands cu care discutati, puteti lua legatura pentru o conciliere interna cu Luiza Dragomir, la telefon: 0733.734.138  sau prin email la: luiza.dragomir@gpro.ro.

 

9. Forta Majora
Nici una din parti nu va fi raspunzatoare pentru neexecutarea obligatiilor sale contractuale, daca o astfel de neexecutare este datorata unui eveniment de forta majora. Forta majora este evenimentul imprevizibil, in afara controlului partilor si care nu poate fi evitat.

 9.a. Exceptand cazurile in care nu au prevazut in mod expres altfel, nici una din partile unui contract incheiat care este inca in derulare, nu va fi raspunzatoare pentru neexecutarea la termen si/sau in mod corespunzator, total sau partial, a oricareia din obligatiile care ii incumba in baza contractului, daca neexecutarea obligatiei respective a fost cauzata de un eveniment de forta majora.
9.b. Partea sau reprezentantul legal al partii care invoca evenimentul mai sus mentionat este obligat sa aduca la cunostinta celeilalte, imediat si in mod complet, producerea acestuia si sa ia orice masuri care-i stau la dispozitie in vederea limitarii consecintelor respectivului eveniment.
9.c. Partea sau reprezentantul legal al partii care invoca evenimentul mai sus mentionat este exonerat de la aceasta obligatie numai in cazul in care evenimentul o impiedica sa o duca la bun sfarsit.
9.d. Daca in termen de 15 zile de la data producerii lui, respectivul eveniment nu inceteaza fiecare parte va avea dreptul sa notifice celeilalte parti incetarea de plin drept a acestui contract fara ca vreuna dintre ele sa poata pretinde celeilalte alte daune-interese.
9.e. Partea care invoca evenimentul de forta majora trebuie sa faca dovada imposibilitatii executarii obligatiilor in termen de 30 zile de la data producerii evenimentului dar in limitele art. 10.c.

 

10. Litigii 
Orice litigiu aparut va fi rezolvat prin cale amiabila. In cazul in care nu s-a reusit stingerea conflictului pe cale amiabila, competenta revine instantelor de judecata din Baia Mare, Romania.

 10.a. Prin folosirea/vizitarea/vizualizarea/etc siteurilor si/sau al oricarui continut trimis de catre GPRO&Brands Utilizatorului/Clientului prin accesare si/sau expediere prin orice mijloc (electronic, telefonic, etc), acesta se declara de acord cel putin cu prezentele "Termeni si conditii de utilizare".

10.b. Orice disputa cu referire la prezentele "Termeni si Conditii" care ar putea sa apara intre CLIENT / UTILIZATOR si GPRO&Brands se va rezolva pe cale amiabila.
10.c. GPRO&Brands nu raspunde de nici o pierdere, costuri, procese, pretentii, cheltuieli sau alte raspunderi, in cazul in care acestea sunt cauzate direct de nerespectarea Termenilor si conditiilor.
10.d. Orice disputa de orice fel (exclusiv art. 11.b) care ar putea sa apara intre UTILIZATOR si GPRO&Brands  sau partenerii sai se va rezolva pe cale amiabila. Daca aceasta nu va fi posibila, conflictul va fi solutionat in instanta, in conformitate cu legile romane in vigoare.
10.e. Daca oricare dintre clauzele de mai sus va fi gasita nula sau nevalida, indiferent de cauza, aceasta clauza nu va afecta valabilitatea celorlalte clauze.

 10.f. Prezentul document a fost redactat si va fi interpretat in conformitate cu legislatia romana.

 

 

11. VANZARE ON LINE

11.a. Accesul la serviciu este permis oricarui utilizator care poseda sau isi creeaza un cont, avand domiciliu stabil pe teritoriul Romaniei, GPRO&Brands  neoferind comercializarea produselor sale in afara granitelor Romaniei.

11.a.1. Pentru a i se permite accesul la serviciu UTILIZATORUL va trebui sa accepte prevederile documentului.
11.a.2. GPRO&Brands  poate limita accesul clientului la serviciu, in functie de comportamentul sau anterior.
11.a.3. Este interzisa partajarea unui cont intre mai multi clienti.
11.a.4. In situatia in care se descopera accese de acest gen, GPRO&Brands  isi rezerva dreptul de a anula sau a suspenda accesul CLIENTULUI la continut sau serviciu.

Produse si servicii

11.b.1. GPRO&Brands  poate publica pe site informatii despre produse, servicii si/sau promotii practicate de catre acesta sau de catre oricare alt tert cu care GPRO&Brands  are incheiate contracte de parteneriat, intr-o anumita perioada si in limita stocului disponibil.
11.b.2. Produsele si/sau serviciile achizitionate prin intermediul serviciului sunt destinate exclusiv uzului personal al CLIENTULUI.
11.b.3. GPRO&Brands  poate limita capacitatea de achizionare a unor produse sau servicii disponibile pe site la un moment dat, unuia sau mai multor clienti.
11.b.4. Toate tarifele aferente produselor sau serviciilor prezentate pe site includ TVA.
11.b.5. Tarifele produselor sau serviciilor pot fi afisate pe site si in alta moneda in afara de RON, in functie de limba interfetei, aleasa voluntar de catre CLIENT sau UTILIZATOR.
11.b.6. Tarifele produselor si/sau serviciilor afisate pe site in alta moneda decat RON au caracter pur informativ si pot diferi ca exprimare echivalenta in RON, in functie de paritatea folosita de catre GPRO&Brands .
11.b.7. Facturarea produselor achizitionate se face exclusiv in RON.
11.b.8. In cazul platilor online GPRO&Brands  SRL nu este / nu poate fi facuta responsabila pentru niciun alt cost suplimentar suportat de client, incluzand dar nelimitandu-se la comisioane de conversie valutara aplicate de  catre banca emitenta a cardului acestuia, in cazul in care moneda de emitere a acestuia difera de RON. Responsabilitatea pentru aceasta actiune o poarta numai clientul.
11.b.9. Toate informatiile folosite pentru descrierea produselor si/sau serviciilor disponibile pe site (texte / imagini statice / dinamice / prezentari multimedia / etc) nu reprezinta o obligatie contractuala din partea GPRO&Brands , acestea fiind cu titlu de prezentare.
11.b.10. In descrierea produselor si/sau serviciilor GPRO&Brands  isi rezerva dreptul de a utiliza si alte produse (accesorii / etc) care pot sa nu fie incluse in costurile produselor respective.

 

 

Valabilitatea ofertei

11.c.1. GPRO&Brands  isi rezerva dreptul de a modifica tarifele practicate pentru produsele si/sau serviciile disponibile pe site fara notificarea in prealabil a UTILIZATORULUI sau CLIENTULUI.
11.c.2. Pretul de achizitie al produselor si serviciilor este cel din momentul emiterii comenzii, in limita stocului disponibil.
11c.3. Pretul de achizitie al produselor si serviciilor promotionale este cel din momentul emiterii comenzii, in limita stocului disponibil si/sau al perioadei promotionale, in cazul in care aceasta este definita.
11.c.4. Pretul de achizitie al produselor sau serviciilor dintr-o comanda emisa nu se poate modifica la un moment ulterior emiterii acesteia decat cu acordul partilor.
11.c.5. Pretul de achizitie al produselor si/sau serviciilor dintr-un contract onorat nu se poate modifica.
11.c.6. CLIENTUL poate renunta la produsele si serviciile achizitionate prin comanda, numai in perioada de timp cuprinsa intre emiterea comenzii si transformarea acesteia in contract  doar in cazul in care metoda de plata aleasa de acesta este ramburs.
11.c.7. CLIENTUL poate renunta la produsele si/sau serviciile achizitionate prin contract, conform art. 8.9

 

 

 Comanda online

11.d.1. CLIENTUL poate efectua comenzi de produse comercializate la un moment dat, exclusiv pe site.
11.d.2. Prin finalizarea comenzii CLIENTUL consimte ca toate datele furnizare de acesta, necesare procesului de cumparare, sunt corecte, complete si adevarate la data plasarii comenzii, denumita in cadrul acestui document si comanda emisa.
11.d.3. Prin finalizarea comenzii CLIENTUL consimte ca  GPRO&Brands  poate sa il contacteze, in urmatoarele scopuri / situatii, prin orice mijloc disponibil / agreat de GPRO&Brands, in functie de scop/situatie:

  • 11.d.3.1. Validarea disponibilitatii produselor si a cantitatilor achizitionate de CLIENT.
  • 11.d.3.2. Validarea de catre CLIENT a contravalorii comenzii efectuate, conform art. 7.d.3.1, si incluzand in functie de situatie si alte servicii cu valoare adaugata (i.e. transport, etc)
  • 11.d.3.3. Stabilirea de comun acord a detaliilor de livrare a produselor.

11.d.4. GPRO&Brands  poate denunta automat comanda efectuata de catre CLIENT, fara nicio obligatie ulterioara a vreunei parti fata de cealalta sau fara ca vreo parte sa poata sa pretinda celeilalte daune-interese, in urmatoarele cazuri:

  • 11.d.4.1. datele furnizate de catre CLIENT, pe site sunt incomplete sau incorecte
  • 11.d.4.2. activitatea CLIENTULUI pe site poate si/sau produce daune de orice natura de partea ciak roncato si/sau partenerilor acestuia
  • 11.d.4.3. fara nicio justificare.

11.d.5.CLIENTUL poate renunta la o comanda efectuata, atunci cand este contactat coform 7.d.3..
11.d.6. Din momentul in care CLIENTUL valideaza contravaloarea comenzii efectuate sau in care GPRO&Brands  informeaza CLIENTUL cu privire la comanda sa validata, comanda acestuia devine Contract la Distanta, aplicandu-se astfel definitiile cuprinse in O.G. 130/2000 art. 2, denumit in cuprinsul acestui document Contract, la care se anexeaza, dar fara a se limita la, prezentele Termeni si Conditii.
11.d.7. Detaliile de livrare a produselor incluzand dar nelimitandu-se la timpul necesar livrarii nu constituie o obligatie contractuala din partea GPRO&Brands, fara ca vreo parte sa poata sa pretinda celeilalte daune-interese, in cazul in care oricare parte poate fi sau este prejudiciata in orice mod de pe urma incalcarii acestora. 
11.d.8. In cazul in care un CLIENT isi modifica datele personale, folosind formularele disponibile pe site, toate contractele in derulare existente la acel moment, isi pastreaza datele definite/acceptate de catre CLIENT inainte de momentul modificarii.

11.e.    Comanda telefonica 

11.e.1. CLIENTUL / UTILIZATORUL poate efectua comenzi telefonice asistat de un reprezentant  GPRO&Brands .

  • Termenii si conditiile mentionate in acest document se aplica si in cazul comenzilor telefonice.

11.f.    Contract si finalizare
11.f.1. GPRO&Brands  va include in coletul expediat catre CLIENT  toate documentele necesare care sa ateste achizitionarea produselor/serviciilor de catre CLIENT.
11.f.2. GPRO&Brands  va facilita informarea CLIENTULUI asupra stadiului de finalizare in care se afla comanda sau contractul.
11.f.3. CONTRACTUL la care se adauga documentele care atesta livrarea catre CLIENTa produselor contractate de acesta, de partea GPRO&Brands, devine CONTRACT ONORAT.
11.g.    Transport
11.g.1. Clientul poate opta numai pentru una dintre variantele de transport ale produselor/serviciilor achizitionate, disponibila pe site, la momentul efectuarii comenzii, indiferent de tipul comenzii sale. 
11.h.    Calitate si garantii

  • 11.h.1. Calitatea si garantia conformitatii produselor revine in totalitate GPRO&Brands .
  • 11.h.2. Calitatea si conformitatea oricarui alt produs sau serviciu furnizat de catre GPRO&Brands , dar dobandit in urma contractarii acestuia de la un tert, revine in totalitate acestuia.

 

 

 12. Cookies

 

Site-ul www.princesstraveller.ro utilizeaza cookie-uri.

Informatiile prezentate in continuare au scopul de a aduce la cunostinta utilizatorului mai multe detalii despre plasarea, utilizarea si administrarea "cookie"-urilor utilizate de site-ul www.princesstraveller.ro. De asemenea, sunt prezente si cateva linkuri utile legate de acest subiect.

In cazul in care aveti nevoie de mai multe informatii si ele nu se regasesc mai jos, ne puteti contacta la luiza.dragomir@gpro.ro.

 

 

Va rugam sa cititi cu atentie informatiile care urmeaza:

 

 

Acest website foloseste cookie-uri proprii si de la terti pentru a furniza vizitatorilor o experienta mult mai buna de navigare si servicii adaptate nevoilor si interesului fiecaruia.

In ceea ce numim "web 2.0", "cookie"-urile joaca un rol important in facilitarea accesului si livrarii multiplelor servicii de care utilizatorul se bucura pe internet, cum ar fi:

• Personalizarea anumitor setari precum: limba in care este vizualizat un site, moneda in care se exprima anumite preturi sau tarife, pastrarea optiunilor pentru diverse produse (masuri, alte detalii etc) in cosul de cumparaturi (si memorarea acestor optiuni) - generandu-se astfel flexibilitatea "cosului de cumparaturi" (accesarea preferintelor vechi prin accesarea butonului "inainte" si "inapoi")

• Cookie-urile ofera detinatorilor de site-uri un feedback valoros asupra modului cum sunt utilizate site-urile lor de catre utilizatori, astfel incat sa le poata face si mai eficiente si mai accesibile pentru utilizatori.

• Permit aplicatiilor multimedia sau de alt tip de pe alte site-uri sa fie incluse intr-un anumit site pentru a crea o experienta de navigare mai valoroasa, mai utila si mai placuta;

• Imbunatatesc eficienta publicitatii online.

Ce este un "cookie"?

Un "Internet Cookie" (termen cunoscut si ca "browser cookie" sau "HTTP cookie" sau pur si simplu"cookie" ) este un fisier de mici dimensiuni, format din litere si numere, care va fi stocat pe computerul, terminalul mobil sau alte echipamente ale unui utilizator de pe care se acceseaza Internetul.

Cookie-ul este instalat prin solicitara emisa de catre un web-server unui browser (ex: Internet Explorer, Chrome) si este complet "pasiv" (nu contine programe software, virusi sau spyware si nu poate accesa informatiile de pe hard driveul utilizatorului).

Un cookie este format din 2 parti: numele si continutul sau valoarea cookie-ului. Mai mult, durata de existenta a unui cookie este determinata; tehnic, doar webserverul care a trimis cookie-ul il poate accesa din nou in momentul in care un utilizator se intoarce pe website-ul asociat webserverului respectiv.

Cookie-urile in sine nu solicita informatii cu caracter personal pentru a putea fi utilizate si, in cele mai multe cazuri, nu identifica personal utilizatorii de internet.

Exista 2 categorii mari de cookie-uri:

• Cookieuri de sesiune - acestea sunt stocate temporar in dosarul de cookie-uri al browserului web pentru ca acesta sa le memoreze pana cand utilizatorul iese de pe web-siteul respectiv sau inchide fereastra browserului (ex: in momentul logarii/delogarii pe un cont de webmail sau pe retele de socializare).

• Cookieuri Persistente - Acestea sunt stocate pe hard-drive-ul unui computer sau echipament (si in general depinde de durata de viata prestabilita pentru cookie). Cookie-urile persistente le includ si pe cele plasate de un alt website decat cel pe care il viziteaza utilizatorul la momentul respectiv - cunoscute sub numele de 'third party cookies' (cookieuri plasate de terti) - care pot fi folosite in mod anonim pentru a memora interesele unui utilizator, astfel incat sa fie livrata publicitate cat mai relevanta pentru utilizatori.

Care sunt avantajele cookie-urilor?

Un cookie contine informatii care fac legatura intre un web-browser (utilizatorul) si un web-server anume (website-ul). Daca un browser acceseaza acel web-server din nou, acesta poate citi informatia deja stocata si reactiona in consecinta. Cookie-urile asigura userilor o experienta placuta de navigare si sustin eforturile multor websiteuri pentru a oferi servicii confortabile utilizatorillor: ex - preferintele in materie de confidentialitate online, optiunile privind limba site-ului, cosuri de cumparaturi sau publicitate relevanta.

Care este durata de viata a unui cookie?

Cookieurile sunt administrate de webservere. Durata de viata a unui cookie poate varia semnificativ, depinzand de scopul pentru care este plasat. Unele cookie-uri sunt folosite exclusive pentru o singura sesiune (session cookies) si nu mai sunt retinute odata de utilizatorul a parasite website-ul si unele cookie-uri sunt retinute si refolosite de fiecare data cand utilizatorul revine pe acel website ('cookie-uri permanente'). Cu toate aceste, cookie-urile pot fi sterse de un utilizator in orice moment prin intermediul setarilor browserului.

Ce sunt cookie-urile plasate de terti?

Anumite sectiuni de continut de pe unele site-uri pot fi furnizate prin intermediul unor terte parti/furnizori (ex: news box, un video sau o reclama). Aceste terte parti pot plasa de asemenea cookieuri prin intermediul site-ului si ele se numesc "third party cookies" pentru ca nu sunt plasate de proprietarul website-ului respectiv. Furnizorii terti trebuie sa respecte de asemenea legea in vigoare si politicile de confidentialitate ale detinatorului site-ului.

Cum sunt folosite cookie-urile de catre acest site

O vizita pe acest site poate plasa cookie-uri in scopuri de:

• Cookie-uri de performanta a site-ului

• Cookie-uri de analiza a vizitatorilor

• Cookie-uri pentru geotargetting

• Cookie-uri de inregistrare

• Cookie-uri pentru publicitate

• Cookie-uri ale furnizorilor de publicitate

 

Cookie-uri de performanta

Acest tip de cookie retine preferintele utilizatorului pe acest site, asa incat nu mai este nevoie de setarea lor la fiecare vizitare a site-ului.

Exemple:

- setarile volumului pentru video player

- viteza de video streaming cu care este compatibil browserul

Cookie-uri pentru analiza vizitatorilor

De fiecare data cand un utilizator viziteaza acest site softul de analytics furnizat de o terta parte genereaza un cookie de analiza a utilizatorului. Acest cookie ne spune daca ati mai vizitat acest site pana acum. Browserul ne va spune daca aveti acest cookie, iar daca nu, vom genera unul. Acesta permite monitorizarea utilizatorilor unici care ne viziteaza si cat de des o fac.

Atat timp cat nu sunteti inregistrat pe acest site, acest cookie nu poate fi folosit pentru a identifica persoanele fizice, ele sunt folosite doar in scop statistic. Daca sunteti inregistrat putem sti, de asemenea, detaliile pe care ni le-ati furnizat, cum ar fi adresa de e-mail si username-ul - acestea fiind supuse confidentialitatii si prevederilor din Termeni si Conditii, Politica de confidentialitate precum si prevederilor legislatiei in vigoare cu privire la protejarea datelor cu caracter personal.

 

 

Cookie-uri pentru geotargetting

Aceste cookie-uri sunt utilizate de catre un soft care stabileste din ce tara proveniti. Este complet anonim si este folosit doar pentru a targeta continutul - chiar si atunci cand sunteti pe pagina noastra in limba romana sau in alta limba primiti aceeasi reclama.

 

 

Cookie-uri pentru inregistrare

Atunci cand va inregistrati pe acest site, generam un cookie care ne anunta daca sunteti inregistrat sau nu. Serverele noastre folosesc aceste cookie-uri pentru a ne arata contul cu care sunteti ingregistrat si daca aveti permisiunea pentru un serviciu anume. De asemenea, ne permite sa asociem orice comentariu pe care il postati pe site-ul nostru cu username-ul dvs. Daca nu ati selectat "pastreaza-ma inregistrat", acest cookie se va sterge automat cand veti inchide browserul sau calculatorul.

  

Alte cookie-uri ale tertelor parti

Pe unele pagini, tertii pot seta propriile cookie-uri anonime, in scopul de a urmari succesul unei aplicatii sau pentru a customiza o aplicatie. Datorita modului de utilizare, acest site nu poate accesa aceste cookie-uri, la fel cum tertele parti nu pot accesa cookie-urile detinute de acest site.

De exemplu, cand distribuiti un articol folosind butonul pentru retelele sociale aflat pe acest site, acea retea sociala va inregistra activitatea dvs.

Ce tip de informatii sunt stocate si accesate prin intermediul cookie-urilor?

Cookie-urile pastreaza informatii intr-un fisier text de mici dimensiuni care permit unui website sa recunoasca un browser. Webserverul va recunoaste browserul pana cand cookie-ul expira sau este sters.

Cookie-ul stocheaza informatii importante care imbunatatesc experienta de navigare pe Internet ( ex: setarile limbii in care se doreste accesarea unui site; pastrarea unui user logat in contul de webmail; securitatea online banking; pastrarea produselor in cosul de cumparaturi)

De ce sunt cookie-urile importante pentru Internet?

Cookie-urile reprezinta punctul central al functionarii eficiente a Internetului, ajutand la generarea unei experiente de navigare prietenoase si adaptata preferintelor si intereselor fiecarui utilizator. Refuzarea sau dezactivarea cookieurilor poate face unele site-uri imposibil de folosit.

Refuzarea sau dezactivarea cookie-urilor nu inseamna ca nu veti mai primi publicitate online - ci doar ca aceasta nu va mai putea tine cont de preferintele si interesele dvs, evidentiate prin comportamentul de navigare.

Exemple de intrebuintari importante ale cookieurilor ( care nu necesita autentificarea unui utilizator prin intermediul unui cont):

- Continut si servicii adaptate preferintelor utilizatorului - categorii de stiri, vreme, sport, harti, servicii publice si guvernamentale, site-uri de entertainment si servicii de travel.

- Oferte adaptate pe interesele utilizatorilor - retinerea parolelor, preferintele de limba ( Ex:

afisarea rezultatelor cautarilor in limba Romana).

- Retinerea filtrelor de protectie a copiilor privind continutul pe Internet (optiuni family mode,

functii de safe search).

- Limitarea frecventei de difuzare a reclamelor - limitarea numarului de afisari a unei reclame

pentru un anumit utilizator pe un site.

- Furnizarea de publicitate mai relevanta pentru utilizator.

- Masurarea, optimizare si caracteristicile de analytics - cum ar fi confirmarea unui anumit nivel de trafic pe un website, ce tip de continut este vizualizat si modul cum un utilizator ajunge pe un website (ex prin motoare de cautare, direct, din alte website-uri etc). Website-urile deruleaza aceste analize a utilizarii lor pentru a imbunatati site-urile in beneficiul userilor.

Securitate si probleme legate de confidentialitate

Cookieurile NU sunt virusi! Ele folosesc formate tip plain text. Nu sunt alcatuite din bucati de cod asa ca nu pot fi executate nici nu pot auto-rula. In consecinta, nu se pot duplica sau replica pe alte retele pentru a se rula sau replica din nou. Deoarece nu pot indeplini aceste functii, nu pot fi considerate virusi.

Cookie-urile pot fi totusi folosite pentru scopuri negative. Deoarece stocheaza informatii despre preferintele si istoricul de navigare al utilizatorilor, atat pe un anume site cat si pe mai multe alte siteuri, cookieurile pot fi folosite ca o forma de Spyware. Multe produse anti-spyware sunt constiente de acest fapt si in mod constant marcheaza cookie-urile pentru a fi sterse in cadrul procedurilor de stergere/scanare anti-virus/anti-spyware.

In general browserele au integrate setari de confidentialitate care furnizeaza diferite nivele de acceptare a cookieurilor, perioada de valabilitate si stergere automata dupa ce utilizatorul a vizitat un anumit site.

Alte aspecte de securitate legate de cookie-uri:

Deoarece protectia identitatii este foarte valoroasa si reprezinta dreptul fiecarui utilizator de internet, este indicat sa se stie ce eventuale probleme pot crea cookieurile. Pentru ca prin intermediul lor se transmit in mod constant in ambele sensuri informatii intre browser si website, daca un atacator sau persoana neautorizata intervine in parcursul de transmitere a datelor, informatiile continute de cookie pot fi interceptate.

Desi foarte rar, acest lucru se poate intampla daca browserul se conecteaza la server folosind o retea necriptata (ex: o retea WiFi nesecurizata).

Alte atacuri bazate pe cookie implica setari gresite ale cookieurilor pe servere. Daca un website nu solicita browserului sa foloseasca doar canale criptate, atacatorii pot folosi aceasta vulnerabilitate pentru a pacali browserele in a trimite informatii prin intermediul canalelor nesecurizate. Atacatorii utilizeaza apoi informatiile in scopuri de a accesa neautorizat anumite site-uri. Este foarte important sa fiti atenti in alegerea metodei celei mai potrivite de protectie a informatiilor personale.

Sfaturi pentru o navigare sigura si responsabila, bazata pe cookies.

Datorita flexibilitatii lor si a faptului ca majoritatea dintre cele mai vizitate site-uri si cele mai mari folosesc cookieuri, acestea sunt aproape inevitabile. Dezactivarea cookie-urilor nu va permite accesul utilizatorului pe site-urile cele mai raspandite si utilizate printre care Youtube, Gmail, Yahoo si altele.

Iata cateva sfaturi care va pot asigura ca navigati fara griji insa cu ajutorul cookieurilor:

• Particularizati-va setarile browserului in ceea ce priveste cookie-urile pentru a reflecta un nivel

confortabil pentru voi al securitatii utilizarii cookie-urilor.

• Daca nu va deranjeaza cookie-urile si sunteti singura persoana care utilizaeaza computerul,

puteti seta termene lungi de expirare pentru stocarea istoricului de navigare si al datelor

personale de acces.

• Daca impartiti accesul la calculator, puteti lua in considerare setarea browserului pentru a sterge datele individuale de navigare de fiecare